Puiu Călinescu

859308_323831374395643_37036920_o

Alexandru Călinescu s-a născut în București, în cartierul Grivița și a fost fiul Fotinei Călinescu din București și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei lui (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. Nu i-a prea plăcut școala, repetând un an de studiu. După această perioadă, în timpul adolescenței, se vede nevoit să se angajeze și să-și facă un rost în viață, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus aceasta, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare. Această remarcă despre viața tumultuoasă a actorului a fost făcută de el însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, cu puțin timp înainte de moartea artistului.

Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocație, declanșând râsul doar la simpla sa apariție. Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviței o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès.

A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Reka Nagy, Sebastian Papaiani, Ștefan Bănică.

Spectacole one-man show

  • Sonatul lunii
  • Trăsnitul meu drag…
  • Un băiat de zahăr… ars
  • Frumosul din pădurea… zăpăcită
  • Idolul femeilor
  • Eu vă fac să râdeți!
  • E nemaipomenit!
  • Omul care aduce râsul
  • Bărbatul fatal
  • Superman
  • O seară la Boema

    Piese și scenete

 

  • Azilul MacFerlan
  • Fără mănuși
  • Și Ilie face sport
  • Cer cuvântul!
  • Un băiat iubește o fată
  • Ca la Revistă
  • Pagini alese din Revista de altădată (asistent de regie + rol)
  • Nicuță… la Tănase
  • Femei… femei… femei…
  • Restaurant de lux
  • Uimitoarele aventuri ale lui Spirache
  • Magazin de stat
  • Bimbirică
  • Nu servim în stare de ebrietate! (1991)
  • În gară (1992)
  • Inspecție (1993)
  • Ora de gimnastică (1993)
  • Bujor al 12-lea (1957-1960) Joacă rolul principal al revistei alături de Dan Demetrescu, Elena Burmaz, Al Giovani, Tomazian și mult iubitul spectatorilor de pe stadioane din timpul acela, fotbalistul Ozon.

         Filmografie

  • Ilie în luna de miere (1954)
  • …Și Ilie face sport (1954)
  • Șofer de mare viteză (1955)
  • Directorul nostru (1955)
  • O poveste obișnuită… o poveste ca în basme (1959)
  • O zi pierdută (1960)
  • Celebrul 702 (1961)
  • S-a furat o bombă (1962)
  • Sub cupola albastră (1962)
  • Vacanță la mare (1962) – pompier
  • Un surâs în plină vară (1963)
  • De-aș fi… Harap Alb (1965) – Gerilă
  • Corigența domnului profesor (1966)
  • Faust XX (1966)
  • Împușcături pe portativ (1967)
  • Balul de sâmbătă seară (1967)
  • Brigada Diverse intră în acțiune (1970) – Trandafir
  • Brigada Diverse în alertă! (1971) – Trandafir
  • B.D. la munte și la mare (1971) – Trandafir
  • Informații gară (1971)
  • Frații Jderi (1974)
  • Serenadă pentru etajul XII (1976)
  • Nea Mărin miliardar (1979) – detectivul Columbo
  • Expresul de Buftea (1979) – călătorul fraudulos

 Legături externe

  • Maestrul umorului, Puiu Călinescu: Crescut fără mamă, fără tată și bătut de mătuși, 11 noiembrie 2012, Dana Andronie, Jurnalul Național

Sursa Wikipedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s