Vremuri, vremuri… și ce vremuri!

cover-pt-site-011-768x433

 

A fost odată ca niciodată… Cam așa ar trebui să înceapă povestea fiecăruia dintre noi, un serial în care am fost protagoniști , în care am jucat rolul pricipal, unii cu mai multe, alții cu mai puține amintiri.

Pe vremea când eram puștan, activitățile mele pe planul destinderii și distracțiilor era foarte variat. Neavând alternativa tehnologiei din ziua de astăzi, imaginația mea funcționa influențată de cărțile citite, pe de o parte și de natură, pe de alta. Aventura începea mereu cu sărbătorile de iarnă care erau incluse, ca și acum în vacanță.

Vacanța de iarnă

Era o vacanță scurtă, pe care o petreceam de cele mai multe ori la țară împreună cu verișorii mei, ehei… și ce vremuri! Colindul era o adevarată sărbătoare, unde mă și  văd cu vărul din partea mamei străbătând satul cu desaga care se umplea pe măsura ce ne apropiam de capul satului. Toată suflarea era pe la porți, cu târne pline cu mere și covrigi (pentru că așa era în vremea aceea). Oamenii ieșeau la porți indiferent de frigul de afară, iernile nu era deloc blânde, vorba ceea, un ger de crăpau pietrele. Când ajungeam acasă la mamaie, puneam covrigi pe plita încinsă și cu picioarele sprijinite pe soba de teracotă, așteptam să se facă ceaiul de tei. Și apoi zilele scurte de iarnă se umpleau cu bătăi cu bulgări de zăpadă, cazemate și oameni cu morcov în loc de nas și pietre în loc de ochi.

Tăierea porcului, un alt prilej de sărbătoare care ne uneau pe toți ai familiei în jurul cârnaților și al șoriciului proaspăt, consumat de regulă cu covrigi. În scurta perioadă care mă regăsea la bloc (vorbind de vacanță), sania era principalul mijloc de distracție. Ne dădeam pe strada de lângă școală care era în pantă, ce veselie și bucurie pe capul nostru, chiar nu aveam nici o grijă.

Apoi primăvara, cu mirosul specific ce-ți umplea nările și-ți dădea aerul acela cum că toată lumea este a ta. Și începeau perioadele, unde spuneam că a venit moda țevilor, țevi cu cornete din hârtie care ne dădeau o anume superioritate în fața celorlalți oameni, că deh… eram înarmați. Se încingea un joc dea hoții și vardiști, cu alergături prin bloc sau prin zonă. Imediat după perioada țevilor venea perioada lișiei, caracterizată prin aruncarea unei pietre plate spre un cerc (care arăta ca un ochi) unde se puneau doape sau figurine de plastic. Țin minte că mergem să căutăm  lișii pe calea ferată (ce nebuni!). Urma perioada jocului pititea, apoi țară, țară vrem ostași, anglița (se trăgea cu scoabe – foarte periculos) și în fine … Toate aceste procupări le aveam atât pe timpul școlii cât și în…

… Vacanța de vară

Amintirile mele vin tot de la țară, ce distracție, ce viață! O grămada de prostii și tâmpenii făceam cât era ziua de lungă. Când o urmăream pe lelea Safta din podul casei ei și-i vânam găinile cu arcuri făcute de noi din lemn de salcie (aveam condiție fizică nu glumă). Ne cățăram în copaci cu agilitatea maimuțelor și alergam cu viteza gheparzilor din savanele africane. La bloc se întâmpla același lucru, numai că odată cu vârsta am înlocuit jocurile specifice vârstei mici cu jocurile sportive – baschet, fotbal. Tare mi-ar fi plăcut să existe în jurul blocurilor piscine, spații de relaxare cu biliard, tenis de masă, darts, cum există acum în multe locuri și orașe!

În prezent există posibilități multiple de petrecere a timpului liber și atragere a tinerilor adolescenți către o viață incitanta, plină de nenumărate oportunități pentru a se dezvolta armonios și a avea un stil de viață sănătos.

Cu acest articol am acceptat provocarea de a susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna „Școala altfel”, fie ca activități ale Clubului De-a Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s